Dívka z inkoustu a hvězd (Kiran Millwood Harrgrave)

Oficiální anotace: Od chvíle, kdy na ostrov dorazil guvernér Adori, nikdo nesměl překročit hranici mezi Gromerou a zbytkem ostrova. Isabelle ale i tak sní o tom, že jednou prozkoumá každičký centimetr Zapomenutého území, které leží hned za hranicemi. Svůj sen si splní, když zmizí její nejlepší kamarádka a Isabelle se vetře do pátrací skupiny - je přeci dcerou kartografa. Kdo jiný by měl skupinu provést nebezpečnou pustinou jen za pomoci map a hvězd?

   Představte si, že je vám tak kolem 10 let, právě jste přečetli první díl Harryho Pottera, druhý nemáte, protože jste si o něj (a o sérii Elyonova země) napsali Ježíškovi a Vánoce jsou až za měsíc. Nějakým způsobem jste se ale dostali ke knize Dívka z inkoustu a hvězd, o které vůbec nic nevíte, ale obálka se vám líbí, protože působí magicky. Z anotace nic nechápete, což považujete za známku toho, že kniha bude přinejmenším zajímavá, a tak ji otevřete. Hned na první stránce se skví mapa neznámého ostrova, spolu s přesným popisem, kde na Zemi se nachází. V duchu si uděláte poznámku, že až přijde domů tatínek, budete se s ním muset podívat na glóbus, abyste věděli, kde to je - nechcete přece, aby vám unikla nějaká důležitá informace, nebo ne? Jakmile si dostatečně prohlédnete mapu, otočíte stránku, abyste se dali do čtení knihy. Zaujme vás, že všechny stránky mají na okrajích zvláštní obrazce a malé ilustrace. Vaše očekávání se okamžitě zvedne. Kniha je přeci tak dokonalá, a to jste ji ještě ani nezačali číst! Dychtivě se pustíte do první kapitoly.
   "Říká se, že krkavci dorazili stejného dne jako guvernér." První věta vypadá slibně. Předává jasnou, konkrétní informaci, ale zároveň z ní vůbec nic nepochopíte. Přesně, jak má první věta vypadat. Pokračujete ve čtení. Na začátku druhé stránky vás upoutá věta "To ráno bylo jako každé jiné." Hned je vám jasné, že se stane něco neobvyklého. Ale co? Než se to dozvíte, zasmějete se nad nemožností tatínka hlavní hrdinky, který pokaždé připálí ovesnou kaši, a dojdete k názoru, že Isabella, která celou knihu vypráví, musí být malá asi tak jako Bětka od vás ze třídy, ze které si velcí kluci dělali včera legraci. A navíc má doma slepici! A kocoura k tomu. Ona se slepice snese s kočkou v jedné místnosti? To vám nějak nesedí, babička s tím má přece vždycky potíže. Přejdete ale tento malý nedostatek, zajímá vás přece, co se stane neobvyklého! První záludnosti na sebe nenechají dlouho čekat, brzy už víte, že ostrov Yoya asi nebude tak pohádkový, jak jste si ho představovali. Je totiž pěkně nebezpečný.
   Postupně proplouváte spletitým příběhem, spolu s hlavní hrdinkou prožíváte strach, obdivujete její odvážné činy a říkáte si, jak je váš život vlastně jednoduchý. Když přijde domů tatínek, na glóbus si už ani nevzpomenete, musíte přece zjistit, jak to všechno bylo! Jedním dechem přečtete první část knihy, když vtom narazíte na další mapu. Ona je tam víc než jedna? Skvělé! To musíte zítra ve škole ukázat kamarádům! Je všední den, i přes to si ale tajně čtete v posteli, dokud vás rodiče neobjeví a nezatrhnou vám to. Další den o knize nadšeně vyprávíte kamarádům. A jakmile se po škole dostanete domů, zase čtete. Včera jste zrovna skončili v tak napínavém okamžiku! Pár dní vás zajímá pouze svět v knize. A když knihu dočtete, rozhlédnete se kolem sebe a tajně si utřete oči. Celý další den nad knihou přemýšlíte, a že jste úplně zapomněli na druhý díl Harryho Pottera si uvědomíte, až když se později začnete shánět po tom, co číst dál.

   Reading copy Dívky z inkoustu a hvězd jsem dostala ve VIP balíčku na humbooku. Byla jsem velmi nadšená, protože jsem se ještě nikdy předtím nedostala ke knize, která ještě nebyla vydána, a teď se mi to konečně povedlo. Musím se ale přiznat, že při čtení knihy jsem si neustále říkala "jo, kdyby tahle kniha vyšla o sedm let dřív, byla bych z ní úplně u vytržení." Myslím, že tato kniha má velký potenciál, stát se příští oblíbenou dětskou knihou, pokud se ovšem dostane ke správným čtenářům. Díky humbooku se tato kniha dostala do povědomí převážně young adult čtenářů, kteří z toho ne všichni byli úplně nadšení. Dívka z inkoustu a hvězd by snadno mohla okouzlit děti kolem deseti, jedenácti let, věřím, že některé díky ní třeba začnou číst víc. Otázkou ale je, jakým způsobem bude kniha propagována. Zatím se mi zdá, že nakladatelství úplně neoslovuje odpovídající věkovou kategorii, podařilo-li by se ale rozšířit povědomí o této knize mezi cílovou skupinu, pro kterou je určena, je jednoznačně kandidátem na příští knihu,  která pohne mladými čtenáři. Konec konců, to, jestli se kniha stane bestsellerem, stejně záleží hlavně na reklamě, a když lidé knihu nejvíce kupují, nemusí to nutně znamenat, že je nejlepší. Dívka z inkoustu a hvězd by pak snadno mohla dopadnout jako Elyonova země, kniha, kterou si mnozí dětští čtenáři oblíbili, ale o která zároveň nedosáhla tak vysoké příčky, aby někdo uznal za vhodné, šířit ji dál a předávat ji dalším generacím.

   A co z tohoto textu, kterým jsem vás zahltila, vlastně vyplývá? Dívka z inkoustu a hvězd je do detailu propracovaná dětská kniha. A pokud máte třeba mladší příbuzné v odpovídajícím věku (nebo jste sami odpovídajícího věku), rozhodně ji doporučuji jako vánoční dárek (ať už pro příbuzné či pro vás). Kdybyste si chtěli jen tak přečíst milou dětskou knížku, bránit vám v tom nebudu, vězte však, že pokud jste čtenáři young adult literatury (a je vám kolem 15,16 lety), tato kniha vás osloví asi nejméně ze všech věkových kategorií. Dokážu si představit rodiče, kterému se kniha zalíbí, když ho nadšená dcera/syn přiměje si ji přečíst, dokážu si představit i důchodce, kterého upoutá žánr dětské literatury, který neznal, když byl malý. Ale (neberte to prosím nijak zle) young adult komunita (kterou teď myslím čtenáře young adult kolem 15 či 16 let, ne všechny, kteří čtou i tento typ knih) je podle mě nejnevděčnější skupinou čtenářů. Pokud patříte do této skupiny, omlouvám se, jestli jsem se vás dotkla, mým záměrem ale není tuto komunitu kritizovat. Chci jen říci, že druh literatury, která je mezi mládeží populární, je i přes svou rozmanitost velmi specifický, a tudíž Dívka z inkoustu a hvězd do této kategorie úplně nezapadá. Young adult čtenáři mají přímé srovnání s knihami, které se jim líbí, a i přes to, že je mezi jejich věkovou kategorií a věkovou kategorií, pro kterou je určena tato kniha, rozdíl jen pár let, mezi knihami poznáte rozdíl na první pohled. Během dospívání se naše preference zkrátka velmi rychle mění.

Komentáře