Jak se dokonale připravit na další den

Nejsem žádný odborník na přípravu ani ranní guru. Proto prosím vezměte na vědomí, že tento článek je čistě laický, a berte moje rady s menší rezervou. Předem vás upozorňuji, že tahle metoda není pro všechny. Je samozřejmě skvělé se na další den připravit už večer předtím, ale přiznám se, že ani já jakožto autorka tohoto článku přípravu takhle dokonale nezvládám. V této metodě jde vpodstatě o to, že všechno, co byste normálně dělali ráno, uděláte už večer, čímž vlastně přesunete část času potřebnou na ranní přípravu na dobu předtím, než jdete spát. Zvláště pokud ráno vstáváte na poslední chvíli, nebo pokud vám v tom, abyste opustili postel, brání vyhlídka na všechny úkony, které vás čekají, by vám zavadení této metody mohlo pomoci. Samozřejmě nemusíte hned začít uplatňovat všechny tipy naráz, jak říkám, tak dokonalá nejsem ani já. Přesto se však snažím alespoň něco z toho do svého života implementovat a pevně doufám, že časem se z těchto úkonů stanou návyky, na které nebudu muset usilovně myslet, abych na ně nezapomněla.

Udělejte všechny promitivní úkony, které vám zbytečně zabírají čas
Zkuste se zamyslet, kolik času ráno strávíte tím, že děláte věci, které vás nebaví a které sice zaberou jen pár vteřin, ale mají jedinečnou schopnost vás odradit od toho je udělat. Vezměme si třeba nalití vody do varné konvice či kávovaru. Tento úkon jistě nezabere více než minutu, přesto se nám ale z nějakého důvodu nechce jej provozovat. Když zkusíte vodu do konvice nalít den předem, připravit ke konvici hrnek a dát do něj pytlík s čajem, nebo nasypat kávu do kávovaru, budete ráno mile překvapeni, jak je jednoduché uvařit si čaj či kávu. A kdybyste náhodou zaspali, nemusíte se zbytečně o ranní nápoj připravit.

Připravte si snídani a svačinu či oběd na další den
Ano, já vím. Ráno prostě něco sníte, něco si hodíte do tašky, o tom není třeba přemýšlet. Ale upřímně, už to takhle někdy opravdu bylo? Jistě jste se už někdy přistihli, že koukáte do (klidně i plné) ledničky a nejste schopni vymyslet, co si dát k snídani nebo vzít s sebou k svačině. Proč si tedy tento zírací čas neušetřit? Pokud snídáte například cereálie, stačí je pouze postavit na stůl, přidat k tomu misku a lžičku a hned jste ušetřili pár drahocenných ranních minut. Ráno pak už stačí jen vyndat z ledničky mléko, cereálie nasypat do misky a zalít a snídaně je na světě. A obdobně je to i se svačinou. Večer můžete velmi snadno namazat housku či dát do krabičky přebytky večeře jako oběd na další den. Ráno pak už nebudete muset plýtvat čas přemýšlením a přípravou jídla.

"Už sis připravil oblečení?"
Jestli se opravdu chcete dokonale připravit, musím tu zmínit i výběr oblečení předem. Ten pocit, když ráno koukáte do skříně plné oblečení a máte pocit, že nemáte co na sebe, jistě zná mnoho z vás. A tomuto záseku můžete jednoduše předejít tím, že už večer vymyslíte, co si následující den obléknete. Opravdu to musím ještě více vysvětlovat?

Připravte se na odchod z domu
Zvláště pokud musíte ráno brzy odejít, je tento krok klíčový. Abyste na nic následující den nezapomněli (já například pravidelně zapomínám penál, pokud si balím věci až ráno), dejte si večer do tašky vše, co budete následující den potřebovat. Od kapesníčků přes brýle až po lahev s vodou, zkrátka každou maličkost, na kterou byste mohli v ranním shonu snadno zapomenout. A pokud ráno cestujete někam jinam než obvykle, nezapomeňte si večer najít, kdy vám jede autobus, na jakou adresu vlastně máte jít nebo v kolik hodin máte domluvený sraz. Ráno pak nebudete muset zběsile hledat, kam že to vlastně jdete, všechno vám bude jasné. Tenhle tip má navíc další výhodu, večer se vám bude lépe usínat, když budete mít ujasněno, co se příští ráno bude dít, a nebudete muset v posteli přemýšlet, kdy vám asi tak pojede vlak.

Udělejte si seznam ranních úkonů
Pokud opravdu chcete ušetřit čas, omezte množství věcí, na které si budete ráno muset vzpomenout. To zahrnuje i naprosto běžné činnosti jako je čištění zubů či česání. Zkrátka a jednoduše si sepište seznam všeho, co ráno musíte udělat, než odejdete z domu, a když se vzbudíte, budete hned vědět, co vás čeká. Jednotlivé položky seznamu si pak můžete případně i šktrat, když je splníte. Tímto značně snížíte pravděpodobnost, že například zapomenete dát psovi žrádlo, a zároveň nebudete bezcílně bloumat po pokoji a přemýšlet, co jste ještě neudělali. Také se tím možná zlepší vaše schopnost odhadovat čas, takže se vám pak nebude stávat, že byste něco pravidelně nestíhali. A pokud chcete tento seznam dovést ještě dál, můžete si obdobným způsobem naplánovat i celý zbytek dne. To však vyžaduje poněkud více námahy.

Pokud máte ještě nějaké další nápady, jak se superpřipravit na ráno, určitě je neváhejte sdílet v komentářích. A pokud jste článek četli jen tak pro zábavu a žádný z tipů neberete vážně, doufám, že jste se alespoň pobavili představou šíleného strojočlověka, který si roboticky připravuje budoucnost :)

Komentáře

  1. Skvělý článek!! <3 jako patřím k tomu typu lidí, kteří stejně nechávají všechno na ráno a dopadá to tak, že ani nesnídám :D a máš moc hezký blog, dala jsem odběr, nekoukneš také na můj? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Já taky tyhle tipy zvládám spíš jen teoreticky, ale i tak, lepší než nic ne?

      Vymazat

Okomentovat