6 tipů, jak ve zdraví přežít ráno

Známe to všichni - zazvoní budík, my ho automaticky odložíme o deset minut, a tak to pokračuje do té chvíle, než se vzbudíme natolik, abychom si s hrůzou uvědomili, že nestíháme. Je však neustále přerušovaný spánek přínosnější, než kdybychom vstali hned po prvním zazvonění budíku? Dle mého názoru jen stěží. V tomto článku bych se s vámi chtěla podělit o pár tipů, jak si zjednodušit ranní vstávání a prožít relativně klidné ráno.

Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítra
První tip, který vám tu předložím, je zcela jednoduchý: Vše, co můžete připravit večer, udělejte, než půjdete spát. Připravte si oběd na další den, vymyslete, co si vezmete na sebe, odpovězte na email, na který byste jinak museli odpovídat ráno (na úkor svého času), najděte si spoj, pokud někam jedete a dejte si do tašky vše, co potřebujete mít následující ráno s sebou. Tímto způsobem ušetříte drahocenný čas, což výrazně přispěje ke zklidnění hektického rána.

Večerní afirmace
Hal Elrod ve své knize Zázračné ráno píše, že náš stav ráno po probuzení ovlivňuje především to, co si o svém spánku a následném vstávání myslíme večer. Pokud si tedy večer myslíme, že nemáme šanci se vyspat, s nejvyšší pravděpodobností se opravdu moc dobře nevyspíme a ráno budeme ještě unavenější, než když jsme šli spát. Pokud ale začneme praktikovat tzv. večerní afirmace a každý večer před usnutím se rozhodneme, že se vyspíme do růžova a ráno budeme svěží a plní energie, naše nálada po probuzení by se měla výrazně zlepšit.
Také je dobré se na ráno těšit, proto není na škodu se večer zamyslet nad tím, co se druhý den bude dít a na co se těšíte, ráno pak budete mít mnohem větší motivaci k tomu, abyste opravdu vstali.

Pořiďte si chytrý budík
Většina lidí používá dnes budík na mobilu, proto vřele doporučuji, máte-li chytrý telefon, stáhněte si některý z tzv. chytrých budíků. Pro každý přístroj existuje nějaká aplikace, já osobně používám Pillow, ale existuje nespočet dalších, takže určitě budete schopni najít nějakou, která vám bude vyhovovat. Tyto chytré budíky monitorují váš spánek, takže vás ráno na základě vašich požadavků vzbudí v určitém časovém rozmezí ve chvíli, kdy to pro vás bude nejméně nepříjemné. Spousta těchto aplikací navíc pak zobrazuje různé grafy, díky kterým můžete vysledovat, jaké jsou vaše spánkové cykly a co ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. Díky těmto aplikacím se sníží pravděpodobnost, že se ráno probudíte mrzutí a nebudete schopni vytáhnout paty z postele.

Něžné probuzení
Ať už máte či nemáte chytrý budík, měli byste dbát na to, jaké zvuky váš budík ráno vyluzuje. Spousta lidí má jako zvuk budíku neuvěřitelně otravné a řvavé melodie, protože se bojí, že je nic milejšího nevzbudí. Dovolte mi tedy, abych vás vyvedla z omylu. Pokud netrpíte nějakou chorobou, která by způsobovala ranní neschopnost probudit se, neměli byste mít žádnou potíž s tím, jestli vás budík vzbudí. Vaše tělo bývá připravené na to, že bude muset vstát a reagovat na budík, a tudíž mu nebude činit potíže se vzbudit ani za příjemných okolností. Nastavte si proto jako zvuk budíku nějakou klidnou a milou pozitivní melodii. Zvuk, který vás ráno probudí, ovlivňuje, jak se po probuzení budete cítit. Vzbudí-li vás tedy otravné pípání, nebudete se cítit jinak než otráveně. Vzbudíte-li se však za zvuku libé poklidné melodie, budete se cítit o poznání lépe. Když se probudíte úlekem z řinčícího budíku, budete se cítit vyrušeni a nijak vás to nemotivuje k tomu, abyste opustili pohodlí své postele. Něco pozitivního hned při probuzení vás naopak může motivovat, a i kdybyste se hned necítili svěží, přinejmenším vám probuzení nebude připadat tak nepříjemné.

Déle spát, nebo dříve vstát?
Jedna věc, nad kterou by se každý odkladač budíku měl zamyslet je, do kdy reálně může spát, aby všechno bez problému stihl. Pak přichází na řadu důležité rozhodnutí - Zvládnete vstát, když už opravdu nebudete mít času nazbyt, nebo byste raději vstali dříve, abyste se mohli probouzet pomaleji? Pokud totiž odkládáte budík pravidelně a počítáte s tím, že vstanete až půl hodiny po prvním zazvonění, nebylo by chytřejší si budík rovnou nastavit na později a pak prostě vstát, protože už nemáte jinou možnost? U některých lidí tato metoda spolehlivě funguje, jiní však potřebují více času na to, aby se probudili, a tudíž zkrátka nejsou schopni vyletět z postele na poslední chvíli tak, aby všechno zvládli. Pro ně je tu naštěstí ještě jedna metoda, kterou je nastavit si budík na dřív, než byste chtěli vstávat. Tímto způsobem budete mít čas na to, abyste se probudili tak, abyste byli schopni vstát. Tento čas navíc tak nebude zasahovat do času, který jste vyhradili svým běžným ranním činnostem.

Rada na závěr - motivace hudbou
Pokud rádi posloucháte hudbu, mohlo by vám ráno pomoci, poslechnout si svou oblíbenou písničku. Můžete si ji například nastavit jako melodii budíku a pak ji doposlechnout do konce, než budík vypnete. Poslouchání hudby vám může výrazně zpříjemnit celé ráno, zvláště když to bude nějaká písnička, která vás pokaždé motivuje k tomu, abyste buď něco dělali, nebo se alespoň hýbali. Dobré je také hudbu čas od času obměňovat, abyste si nezvykli na jednu konkrétní písničku natolik, že vás přestane motivovat.

Doufám, že vám moje typy alespoň v něčem pomůžou. Nejsem samozřejmě žádný odborník a nemůžu zajistit, že tyto rady budou fungovat pro každého, věřím však, že se snad najde alespoň někdo, kdo tento článek ocení. Pokud máte nějaké užitečné nápady, které jsem tu nezmínila, samozřejmě se o ně podělte v komentářích, může to pomoci nejen ostatním, ale i mně, jakožto autorce tohoto článku.

Komentáře